Jakob

Jakob begynner livet sitt som en bløffmaker. Likevel velger Gud ham ut til å bli stamfar til de tolv stammene i Israel og lærer ham å bli en rettskaffen mann.

Fakta:

Navn: Jakob – hebraisk, betyr «den som holder i hælen». Da han ble født holdt han fast i hælen til tvillingbroren Esau. Fikk senere navnet Israel av Gud, som betyr ”kjempet med Gud”.
Familie: Sønn av Isak og Rebekka. Eldre tvillingbror: Esau. Fikk 12 sønner, blant annet Josef, og ble stamfar til Israel. Gift med Rakel og Lea.
Hjemby: Født og oppvokst i Kanaan. Flyktet til Mesopotamia til onkelen Laban. Reiste tilbake til Kanaan etter mange års arbeid for Laban. Døde i Egypt.
Samtidige: Isak, Esau, Josef.

Jakob er en meget interessant person i Bibelen. Han begynner livet sitt som en bløffmaker. Likevel velger Gud ham ut til å bli stamfar til de tolv stammene av Israel. Gud viser stor godhet mot Jakob og lærer han å bli en rettskaffen mann.

Jakob lurte til seg førstefødselsretten

Isak, sønn av Abraham, og hans kone Rebekka kunne lenge ikke få barn. Isak ba til Gud for Rebekka og hun ble gravid. Hun fikk tvillingene, Esau og Jakob. Esau vokste opp og ble en jeger, mens Jakob holdt seg i teltet. Bibelen forteller oss om hvordan Jakob lurte til seg både førstefødselsretten og velsignelsen som Esau skulle hatt, fra sin far Isak. En gang Esau var veldig sulten fikk Jakob ham til å selge førstefødselsretten sin for maten han hadde laget. Da Isak skulle dø, lurte Jakob faren sin til å tro at han var Esau. Dermed var det han som fikk velsignelsen fra sin far, selv om Isak likte Esau best.

Flukten og møtet med Gud

Jakob flykter fra Esau til onkelen Laban og får et sterkt møte med Gud på veien. Gud viser seg i en drøm der han ser en stige opp til himmelen der engler går opp og ned. Jakob tjener for Laban i 14 år for å få konene Lea og Rakel. Jakob skulle egentlig bare jobbe i 7 år for å få Rakel, men ble lurt av Laban. Etter 20 år flykter Jakob tilbake til Kanaan for å møte Esau og bosette seg i landet der han ble født. Før han møter Esau, kommer han i kamp med en mystisk mann. Jakob holder på å vinne kampen men får et slag over hoften slik at den går ut av ledd. Jakob klamrer seg fast til mannen og vill ikke slippe før mannen velsigner han. Mannen velsigner Jakob og gir ham et nytt navn – Israel, fordi han har kjempet med Gud og mennesker og vunnet. Jakob forsto at det var Gud han hadde kjempet mot, og han var lettet over å fortsatt være i live. Etter dette møter Jakob sin bror Esau som han lurte og flyktet fra. De omfavner hverandre og blir venner.

Bosetting i Kanaan

Jakob bosetter seg i Kanaan med sine tolv sønner. Hans yngste sønn Josef blir solgt av brødrene som slave til Egypt, der han blir en mektig mann. Jakob og hans voksne sønner flytter til Josef i Egypt, der Jakob til slutt dør. Deretter blir Jakobs etterkommere – israelittene – slaver i Egypt helt til Moses kommer og utfrir dem. Livet til Jakob viser oss Guds suverene utvelgelse. Det viser at Gud kan lære og velsigne de han velger seg ut, uavhengig av deres fortid og mennneskelige svakheter.