Image

Jeremia var en ung gutt da Gud begynte å snakke til ham. Men Gud syntes han var gammel nok til å fortelle andre om hva Gud ønsket.

Jeremia er av de største profetiske bøkene i Bibelen, med 52 lange kapitler. Den er ikke kronologisk, det vil si at de ulike tingene som Gud sa til Jeremia at han skulle fortelle menneskene og skrive ned, skjedde ikke i den rekkefølgen en leser dem. Jeremia skrev denne boka mellom år 626 og 586 f.Kr.

Vi vet faktisk ganske mye om Jeremia, og hvordan han tenkte. Han beskriver mange av bekymringene sine og frustrasjonen i boken. Han hadde et lidenskapelig forhold til det som lå på Guds hjerte, og var ofte fortvilet over Israels moralske forfall. Selv om folk rundt ham såret ham, så ba han likevel for dem, tilgav dem og ønsket at de skulle ha det godt. Sånn sett lignet han på Jesus og hvordan han behandlet sine fiender.

Jeremia var ikke gammel da Gud begynte å prate til ham:
«Før jeg skapte deg i mors mage, så visste jeg alt om deg. Før du så dagslyset, så hadde jeg hellige planer for deg. En profet for folkeslagene, det er det jeg hadde tenkt meg at du skulle være.
» (Kap 1:5, fritt etter The Message)

Ung som Jeremia var, hadde han selvsagt endel ting han heller ville gjøre, og han hadde ganske dårlig selvtillit. Han trodde ikke at han var gammel nok til at Gud kunne bruke ham. Selv om han prøvde å være stille og ikke si høyt det Gud ville at han skulle si, så klarte han ikke å la være.

«Hvis jeg sier at jeg aldri vil nevne Gud, eller si det han har sagt, så brenner hans ord i hjertet mitt som en brann. Det er en brann i mine bein! Jeg blir utslitt om jeg prøver å holde det inne. Jeg kan ikke gjøre det.» (Kap 20:9, fritt etter New Living Translation)

Det Jeremia lærte og prøvde å lære alle andre, var at hvis de ignorerte Gud, måtte ta konsekvensene av det. Andre viktige ting som Jeremia inneholder, er budskapet om at hver enkelt er ansvarlig for det en gjør, og at tro i bunn og grunn er å leve i et åndelig og rett forhold til Gud.

Oversikt:

A: Jeremias kall (Kap 1)
B: Profetier til Juda (Kap 2-45)
C: Profetier til hedenske nasjoner (Kap 46-51)
D: Jerusalems fall (Kap 52)

Foto: istockphoto.com