Image

Nabolandet Edom motarbeidet Guds folk, og måtte ta konsekvensen av sine handlinger.

Obadja levde trolig rundt 850 år f.Kr. Budskapet til Obadja har sin bakgrunn helt tilbake til Første Mosebok hvor vi møter tvillingene Esau (eldst) og Jakob. Jakob lurte til seg både arveretten og velsignelsen fra den førstefødte tvillingbroren Esau, gjennom å lure sin far. Brødrenes forhold var konfliktfylt, og senere fortsatte konflikten mellom nasjonene de ble stamfedre for; Edom (Esaus etterkommere) og Israel (Jakobs etterkommere). Obadja var en profet som ble kalt av Gud til å forberede Edom på Guds dom over dem.

Obadja taler om at Edom må ta konsekvensen av at de de gledet seg over at Israel ble invadert, og motarbeidet dem. Edom hadde også drept flyktninger fra Israel. Siden de hadde ignorert tidligere advarsler, hadde Gud bestemt seg for Edoms undergang. De skal opphøre som nasjon, og nabofolkene skal overta landet. Dette skjedde også, siden edomittene forsvant fra området i år 70 e.Kr., slik Obadja hadde forutsagt.

Oversikt:

A Dom over Edom: (Vers 1-16)
B Redning for Israel: (Vers 17-21)

Foto: istockphoto.com