Image

Jona prøvde å rømme fra Gud. Gud fikk likevel overtalt Jona på utradisjonelt vis, da han etter 3 dager i magen til en stor fisk, valgte å dra tilbake til den babylonske byen Ninive for å advare dem mot å ignorere Gud.

Jonas bok ble skrevet i ca. 760 år f.Kr., av Jona selv. Jona fikk beskjed av Gud om å dra 130 mil for å fortelle folket i Ninive at byen kom til å bli ødelagt, hvis de ikke sluttet med all ondskap og vendte seg til Gud. Jona er beskrevet som en egoistisk og gretten mann. Han lyttet ikke til Gud, men stakk av på et skip.

Herrens ord kom til Jona, sønn av Amittai, og det lød så: «Stå opp, gå til storbyen Ninive og rop ut over den at jeg har sett ondskapen der!» Men Jona gjorde seg klar til å rømme for Herren til Tarsis. Han drog ned til Jaffa og fant et skip som skulle dit. Så betalte han for reisen og gikk om bord. Han ville være med til Tarsis, bort fra Herren.(Kap. 1:1-3)

 

Da skipet kom av sted oppstod et voldsomt uvær som Jona fikk skylden for. Han ble kastet på sjøen, og Gud stilnet uværet. Kavende i de store bølgene ble han slukt av en stor fisk. I fiskemagen fikk Jona tenkt seg om og ba Gud om å få komme ut igjen. Etter tre dager spyttet fisken ham opp på land. Etter dette skjønte Jona alvoret og dro til Ninive. Han fortalte folket at den Gud de ikke trodde på sa de måtte oppføre seg skikkelig. Jona ble overrasket da byen vendte seg til Gud, han ble litt irritert over at ødeleggelsen ikke skjedde. Boken avsluttes med at Gud forklarer for Jona at bedringen ikke hadde skjedd uten at Jona hadde talt ordet fra Gud.

Foto: René te Witt, sxc.hu