Guds kjærlighet

Det mest kjente verset i evangeliet er «den lille Bibelen». Det verset oppsummerer rett og slett hele Bibelen – med bare en setning!

«For så høyt har Gud elsket verden, at han ga sin Sønn, den enbårne, for at hver den som tror på ham, ikke skal gå fortapt, men ha evig liv.« (Kap 3:16)

Evangelium betyr gode nyheter. Og det er gode nyheter Johannes skriver til de kristne i denne boken. Johannes var en del av den nærmeste kretsen av etterfølgerene til Jesus, og blir omtalt som den av disiplene som Jesus satte høyest. Han skrev evangeliet i år 85 e.Kr. og siden det var etter de andre ble skrevet, så skrev han det ikke for å gjenta, men for å fylle ut det de ikke hadde skrevet.

Mye av det som står i Johannesevangeliet, finner man ikke i de tre andre evangeliene. Her står det mye mer om hvordan Jesus var da han var sammen med disiplene som fulgte han i det meste. Når Johannes skriver om Jesus når han var ute blant folk, så beskriver han heller lengre taler som Jesus holdt. I tillegg inneholder Johannesevangeliet mange diskusjoner Jesus hadde med de religiøse lederne i Israel.

I Johannesevangeliet så snakker Jesus veldig mye om hvem han er.

«Jesus sa: «Jeg er veien, sannheten og livet. Ingen kommer til Far uten ved meg. Hvis du virkelig kjente meg, så ville du også kjent min Far. Fra nå av kjenner du ham. Du har til og med sett ham!» (Kap 14:6-7, fritt etter the Message)

Jesus likte å bruke symboler når han skulle beskrive hvem han er. Han beskrev seg også som livets brød, verdens lys, døren, den gode hyrden, oppstandelsen og livet og vintreet. Alt dette beskrev forskjellige sider ved hvordan forholdet mellom Jesus og etterfølgerne hans ville være. Johannes selv kalte ham «ordet»:

«I begynnelsen så eksisterte ordet allerede. Ordet var hos Gud, og ordet var Gud». (1:1, New Living Translation)

Oversikt:

A Jesus sin offentlige tjeneste: Kap 1-12
B Jesus tjeneste ovenfor disiplene: Kap 13-21

Foto: Alex P, sxc.hu