Moses var prins i egypt

Moses ledet israelsfolket ut av Egypt, gjennom sjøen og inn i ørkenen på veien til landet som Gud har gjort klart for dem.

Har du sett ”Prinsen av Egypt”? Den filmen er inspirert av andre Mosebok. Det var helt opplagt at Gud hadde velsignet jødene, for de fylte hele landet, og egypterne var redd for at de skulle gjøre opprør og ta over styringen. Egypterne påla dem derfor slavearbeid, i håp om at undertrykkelse ville sørge for at de fikk færre barn. Men tvert imot, jo mer arbeid de la på dem, desto mer tallrike ble de. Klageropene deres nådde nemlig opp til Gud. Med Guds hjelp kommer til slutt jødene ut av Egypt, etter at Gud har sendt forbannelser innover landet: gresshopper, hagl og drap av folk og fe. Alt dette skjer for at Egypts leder, farao, skal slippe israelsfolket ut til det Gud har for dem i «det lovede land».

Moses levde ca. 400 år etter Abraham. Fra andre Mosebok skifter fokuset i Bibelen ganske tydelig over til Moses. Han forblir fokuset helt fram til femte Mosebok. Gjennom Moses forbereder Gud Israelsfolket til å innta det lovede landet, Kanaan. Moses leder folket ut av Egypt tvers gjennom en sjø, videre gjennom ørkenen og rundt i ørkenen i 40 år, for å klargjøre nasjonen til å stole på Gud og ikke seg selv. Israel får de ti bud (kap. 20) og resten av loven i denne boken.

Sentralt Bibelvers:

«Så sa Herren: «Jeg har sett hvor vondt mitt folk har det i Egypt, og hørt hvordan de klager over fogdene. Jeg vet hva de må lide. Jeg har steget ned for å fri dem fra egypterne og føre dem opp fra dette landet til et godt og vidstrakt land, et land som flyter med melk og honning.» (Kap 3:7-8a)

Oversikt

A Utgangen fra Egypt (Kap 1 – 19)
B Loven, tabernaklet og presteskapet (Kap 20 – 40)

Foto:istockphoto.com