Job opplevde både sorger og velsignelser!

Job fra landet Us fikk seg en knallhard trøkk i livet. I løpet av én dag ble han rammet av røvere og kjeltringer, brann og storm. Han mistet alle barna sine, sju sønner og tre døtre. Alle husdyra og det meste av eiendommene hans gikk også tapt. Han eide 500 par okser, 7000 sauer og 500 esler. Han mistet alt. Det virket som om helvete hadde brutt løs. Og da han trodde at ulykken var over ble han selv sprekksjuk med verkende byller over hele kroppen.

Noen merkelige kompiser hadde han også. De fant ham sittende deprimert borte ved en avfallshaug mens han skrapte de vonde, kløende sårene sine med biter fra en knust krukke. Istedenfor å oppmuntre ham prøvde den ene etter den andre å finne ut hva han hadde gjort galt siden han hadde fått så mye trøbbel. Den ene teorien var verre enn den andre. Kona var heller ikke mye til hjelp. Hennes råd var: ”Spott Gud og dø!” Ikke mye trøst å få fra den kanten!

Historien om Job regnes av mange forskere for å være den eldste boka i Bibelen. Den tar opp et tema som kanskje de aller fleste mennesker har grublet over gjennom hele verdenshistorien: Hvor kommer det onde ifra? Hvorfor opplever jeg så mye vondt? Hvordan kan Gud tillate all denne lidelsen? Jobs bok gir oss ikke alle svarene, men noen veldig interessante ledetråder! Det er jo fascinerende at en flere tusen år gammel tekst kan ta et av de største spørsmålene i livet opp til slik dyp drøfting, og på en så kunstnerisk sett imponerende måte!

Jobs bok er satt opp som et klassisk drama

Prolog – (kap. 1.1-2.13) et glimt av det usynlige spillet som foregår i himmelen. ”Guds sønner” er kodeord for engler, og en del av dem er samlet omkring Gud. En av dem, Satan (navnet betyr anklager eller baktaler), går fram for Gud og anklager Job (og indirekte alle mennesker) for å være en stor hykler og egoist, og at Guds prosjekt med å gi mennesker fri vilje og kjærlighet dermed underforstått er mislykket. Job selv vet ikke noe om sin rolle i denne store prøven på menneskelig troskap og hengivenhet, og skal snart oppleve sitt livs mareritt. Vil tilliten og lojaliteten til Gud holde?

Sentrale bibeltekster

Satan anklager Job overfor Gud. (Job 1:8-11)
Vennene forsøker å forstå at Job har syndet. (Job 15:2-22)
Gud forteller vennene at de er helt på jordet. (Job 42:7-8)
Gud velsigner Job på nytt. (Job 42:12-17)

Oppbygging:

A: Jobs klage: Her fremfører Job sine fem ”hvorfor?”. Han klager høylytt til Gud. (Kap. 3:1-26).
B: Dialoger: Hver av de tre vennene fremfører sine veltalende teorier, og Job svarer (Kap. 4:1 – 27:23).
C: Jobs hyllest til visdommen: (Kap. 28:1-28).
D: Monologer: Job, Elihu, Gud, og til slutt Jobs ydmyke oppsummering (Kap. 29:1 – 42:6).
E: Gud refser Jobs venner, og øser ny velsignelse over Jobs liv. (Kap.42:7-17).

Foto: Michael Lorenzo, sxc.hu