David og Jonathan - venner for livet!

Hvem finner venner for livet? Daniel og Jonathan hadde et vennskap mange kunne misunne dem. De stilte opp for hverandre i tykt og tynt, helt til Jonatan ble drept i krig.

Boken starter med at David får beskjed om at Kong Saul og sønnen Jonatan er død. David gråter full av sorg over tapet. David hadde vært en svært god venn med Jonatan, som var sønnen til Saul, helt fra da David vant over Goliat. Jonatan valgte å støtte David i stedet for sin egen far. Jonatan hadde hjulpet David ut av trøbbel mange ganger da Saul var etter han.

«En gang talte Saul med sin sønn Jonatan og med alle sine menn om å få David drept. Men Jonatan, Sauls sønn, holdt meget av David. Derfor fortalte han dette til David og sa: «Min far Saul tenker på å drepe deg. Ta deg i vare i morgen tidlig! Finn deg et skjulested og gjem deg der! Så vil jeg gå ut på marken hvor du er, og stå ved siden av far. Jeg vil tale med ham om deg, og merker jeg noe, skal jeg si deg det.» (Kap 19:1-3)

I andre samuelsbok er det David som er hovedpersonen. Den handler om Davids vei til å bli konge etter at Saul døde i krigen, og om de 40 årene som David var konge i Israel. Etter at Saul døde, var det mye krangel mellom de to sønnene til Saul, som ville bli konger, og David, som de fleste visste at Gud hadde bestemt skulle bli den nye kongen i Israel.

Etter sju år ble David kronet som konge i Israel, og alle som bodde i landet var veldig fornøyd med hans styre. Han var rettferdig, og blir beskrevet som en mann etter Guds hjerte. Han levde slik som Gud ønsket ved å gjøre det som var rett for Gud.

Selv om David var en rettferdig konge, så gjorde også han feil. En gang da alle andre menn var ute i krig, så han en veldig vakker kvinne som badet på taket. Han fikk lyst på henne, og selv om hun var gift med en annen, så hadde han sex med henne, og hun ble gravid. David skjønte han hadde et stort problem. Dette løste David ved å satte mannen hennes, Uria, helt fremst i hæren slik at han ble drept av fienden. Rett etter at han døde og kvinnen var ferdig med å sørge, giftet han seg med henne. Gud likte ikke det David gjorde. Gud gjorde David oppmerksom på sin forferdelige oppførsel ved profeten Natan, slik at David angret og ba Gud om tilgivelse. Gud behandlet David som en venn da han sa at han angret.

1. og 2. samuelsbok var opprinnelig én bok, og det er antatt at Samuel har skrevet det meste, helt fram til han døde. Det er sannsynlig at det var presten Abjatar som skrev ned resten. Både første og andre samuelsbok er datert til 931-722 f. Kr.

Foto: Octavio Lopez Galindo, morguefile.com